Jak pomáhá Sbírka potravin na Klatovsku a výsledky jarního kola
18. května 2022 Sbírka potravin

Jak pomáhá Sbírka potravin na Klatovsku a výsledky jarního kola

Oblastní charita Klatovy se účastní Sbírek potravin již od roku 2014. Z těchto vybraných potravin a drogerie podporujeme pravidelně potřebné z Klatov a okolí. Každoročně objem pomoci stoupá. Začínali jsme na cca 450 kg vybrané pomoci v roce 2014 a zatím poslední čísla z roku 2021 ukazují obrovský nárůst jak vybrané, tak i poskytnuté pomoci. Spolupracujeme s několika obchodními řetězci v Klatovech a také s Potravinovou bankou Plzeň.

V roce 2021 se konala Sbírka potravin v dubnu a v listopadu. Celkem se vybralo v dubnu 1527 kg potravin a 140 kg drogerie a v listopadu pak 1329,5 kg potravin a 213,5 kg drogerie. V průběhu celého roku 2021 jsme také pravidelně dostávali pomoc od místních supermarketů Albert a Tesco, od nich se vybralo celkem 1875,9 kg potravin a 5,8 kg drogerie z Tesca a 1391,6 kg potravin a 17 kg drogerie z Alberta.

Celková čísla jsou obrovská. Za rok 2021 jsme vybrali 6124 kg potravin a 376,3 kg drogerie. Z této pomoci jsme za uplynulý rok pomohli dohromady 1524 lidem v nouzi, klientům našich služeb a dalším potřebným, kterým jsme vydali 5232,45 kg potravin a 344,26 kg drogerie.

V roce 2022 v pomoci samozřejmě pokračujeme. Od února jsme začali pomáhat i příchozím uprchlíkům z Ukrajiny. Od řetězců Tesco, Albert a drobných dárců jsme od začátku roku vybrali 3662,5 kg potravin a 522,3 drogerie (z toho v oddělené sbírce pro uprchlíky bylo 2085 kg potravin a 483,5 kg drogerie). Za první 3 měsíce roku 2022 jsme podpořili 590 českých a 529 ukrajinských občanů. Celkově se všem vydalo 4003,4 kg potravin a 406,3 kg drogerie (1764,35 kg potravin a 350,3 kg drogerie šlo uprchlíkům z oddělené sbírky).

23. 4. 2022 se konalo Jarní kolo Sbírky potravin. Probíhalo stejně jako každý rok. Naši dobrovolníci pomáhali v Tescu Klatovy, statická sbírka byla i v dalších klatovských řetězcích jako je Billa, Lidl a Kaufland. Výsledky jarního kola sbírky nás velmi mile překvapily. V Bille se vybralo 13 kg potravin a 1 kg drogerie, v Lidlu 112,2 kg potravin a 8 kg drogerie, v Kauflandu 405,5 kg potravin a 8 kg drogerie a v Tescu pak 526 kg potravin a 31 kg drogerie. Celkově se tedy vybralo 1056,7 kg potravin a 48 kg drogerie.

Z této Sbírky potravin budeme podporovat především maminky v Azylovém domě, rodiny a seniory v nouzi, sociálně slabé, klienty Charitní pečovatelské služby, Domova pokojného stáří a také děti z nízkoprahových klubů a klienty z Komunitního centra Dotek.

Současně probíhá sbírka pro ukrajinské uprchlíky, v té se zatím za duben vybralo od drobných dárců, sponzorů, řetězců a z různých dotací 720 kg trvanlivých potravin, 942 kg pečiva, 473 kg ovoce a zeleniny  a 72,7 kg drogerie.

Oblastní charita Klatovy by chtěla za všechny potřebné poděkovat všem dárcům, vedoucím a pracovníkům zmíněných obchodů a v neposlední řadě také všem dobrovolníkům, kteří se podíleli na bezproblémovém chodu sbírky.
Děkujeme, že pomáháte.

Bc. Stoklásková Lucie

správce webu, koordinátor potravinové sbírky, administrativní pracovník
E-mail: 7npsVWil-dyk99enW7c-1-5l-oLhT65j4mnhTj