10. dubna 2021
Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni
V Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Klatovech už vrcholí přípravy na pečení velikonočních beránků a tak bychom se s vámi rádi podělili o naše osvědčené recepty.
V galerii pak uvidíte jak se dařilo nám při pečení beránka.
OLEJOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
- 4 VEJCE
- 12 dkg CUKRU MOUČKA
- 20 dkg POLOHRUBÉ MOUKY
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA
- 4 LŽÍCE OLEJE
- 4 LŽÍCE HORKÉ VODY
- 1 VANILKOVÝ CUKR
Postup:
- 1. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a po lžících horkou vodu. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a pak utřené žloutky s cukrem promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
- 2. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, dáme do ní těsto a pečeme asi 40 minut při 170 stupních.
- 3. Po upečení necháme vychladit a pak beránka posypeme moučkovým cukrem.
TVAROHOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
- ¼ kg MĚKKÉHO TVAROHU
- ¼ kg POLOHRUBÉ MOUKY
- ¼ kg CUKRU KRUPICE
- ¼ kg HERY (nechat změknout)
- 5 VAJEC
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA
- ROZINKY (NAMOČENÉ V RUMU)
- KANDOVANÉ OVOCE
Postup:
- 1. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme změklou heru, tvaroh, mouku, cukr a prášek do pečiva. Nakonec přidáme sníh z bílků a opatrně vmícháme rozinky a kandované ovoce (dle chuti).
- 2. Do vymazané a vysypané formy na beránka vlijeme těsto a pečeme při 150 stupních asi 45 minut.
- 3. Hotového beránka můžeme polít čokoládovou polevou či jen posypat moučkovým cukrem.